Om oss

Menneskene bak gården

Vi har tatt et bevisst valg om å arbeide hjemme begge to. Dette for å kunne enda bedre være til stede for både ungene, dyrene og oss selv.

Litt historie

I 2021 bestemte vi oss for å åpne et lite gårdsutsalg hjemme på gården. Hvorfor? Fordi vi så et stort behov for å kunne fortelle forbruker om norsk mat og veien fra start til slutt. Og vi vil eie mer av sluttproduktet selv.

Mat er ikke selvsagt. Mat krever tid, ressurser og stor interesse. Vi er i en posisjon i store deler av verden i dag hvor vi fråtser. Vi har blitt skikkelig bortskjemte, og glemmer å sette pris på maten!

Produktene

På vår gård produserer vi melk og kjøtt. Det vil si at vår hovedproduksjon på Lindesnes Gård er melk. Etter vi bygget nytt fjøs i 2017 fikk vi også mulighet til å fôre opp våre egne okser, som blir født og oppvokst her hos oss.

Leverandørene

Lokale og flinke aktører

Kjøtt og egg fra vår gård alene er ikke nok til å tilby et solid gårdsutsalg. Derfor er vi avhengige av andre lokale og flinke aktører. Vi setter stor pris på ekte håndverk. Vi har med oss mange flinke produsenter på laget. Uten de hadde denne drømmen aldri blitt til det vi ønsker. Vi er stolte av våre leverandører!

Viktige kriterier

Vi har stor interesse av et samarbeid av flere grunner, men blant annet er dette kriterier som vekter høyt:

• Genuin interesse for faget sitt
• Opptatt av kvalitet
• Basert på norske ressurser
• Med på å lage et levebrød for produsenten

Brenner for faget

Vi er interessert i de menneskene som virkelig brenner for det de driver med, som er flinke og som kan faget sitt! Vi elsker å kunne tilby mye gode og norske produkter, produsert så lokalt som mulig!

Ekte kvalitetsmat

Ikke alle produktene vi fører er hundre prosent norske. Det vil si at verken kaffebønner eller sjokolade produseres i Norge. Det som er viktig for oss her er at produsentene som tilbyr disse produktene skaper arbeidsplasser og lager ekte kvalitetsmat.

Dyrene

Det å arbeide hjemme begge to gir oss et fortrinn. Vi får god oversikt over dyrene, vi kjenner fjøs og dyr godt, og har til sammen mange timer blant dyrene hver eneste dag. Det gir oss en trygghet i forhold til dyrevelferd å kunne se dyrene så mye som vi gjør.

DYRENES VILKÅR

  • Maten dyrene spiser er en mye omtalt sak. En sak som får mye oppmerksomhet uten at man kanskje nødvendigvis vet helt sikkert hva man snakker om. Det mener vi at det snakkes mye om kraftfor som har reist langt, og lengre enn langt. Visste du at kua i all hovedsak spiser gress? Gresset vi gir dyrene kommer fra nærområdet.

    Målet er selvsagt å kunne produsere så godt grovfôr at kraftfôrbruken kan minskes. Hva er egentlig kraftfôr? Det er i all hovedsak korn. Til alt av okser og ungdyr fôrer vi kraftforet Formel Linnea Biff*.

    Kraftfôr til melkekuene varierer i forhold til kvalitet på grovfôret og hva som må vektlegges. Fôring av melkeku må planlegges nøye. Fôranalyser forteller hva slags kraftfôr vi må bruke for å tilpasse gresset vi gir dyrene. Vi er bevisste når det gjelder dette, og fôrer ikke etter mest mulig avdrått (altså mest mulig melk), men mest mulig fett og protein i melka. Det gir en bedre betaling til oss pr liter melk, og vi kan ha fokus på å gi kua mindre kraftfôr ved denne strategien. I tillegg er fokuset stort på å ha holdbare dyr når vi fôrer slik. Altså, at kua skal vare lenge og ha god helse.

  • Ja, dyrene bor i et betongbygg. Men det er jammen et fint betongbygg. Et bygg vi som bønder trives godt med å arbeide i. Et bygg med naturlig ventilasjon. Et bygg med godt lys, og et bygg som også gir ly i uvær.

    Et åpent bygg som gir oss god oversikt over dyrene. Et moderne bygg som er godt tilrettelagt for at både folk og dyr skal ha det bra!

    Kuene, ungdyr og okser har gummimatter å ligge på, og de fleste får rengjort liggeplassen to ganger om dagen. Det er mye manuelt arbeid, men vi liker det slik.

    Når kalver blir født er det i egne kalvingsbinger hvor de i de aller fleste tilfeller får gå sammen med moren etter kalving fra 1-3 dager. Alt etter hvor mange det er som skal kalve.

  • Melkekuene beiter hjemme rundt fjøset. Noen kviger og gjeldkuer er på litt hei -og utmarksbeite. Kalvene går hjemme i på eget beite etter de er ferdig med melkedrikking.

    I 2022 utvidet vi gården med et solid gjerde til kalver ute, og er svært fornøyd med dette! Det er herlig å ha dyrene ute så snart sesongen tillater det.

    Okser har vi ikke ute, da det ikke er lov.

    Det vil si at vi har lov om de er kastrert. Det ønsker vi ikke på gitt tidspunkt. Det er en ekstra påkjenning for dyret, det vokser senere, og kjøttet vil da måtte bli en del dyrere. I tillegg

    kjenner vi på ansvaret ved å ha store okser ute på beite. Vi er derfor trygge på at med stell og tilsyn hver dag, hjemme på gården, har de det trygt og godt.

Viktig for oss

Vi er opptatt av at forbrukeren skal forstå hvor maten kommer fra. At man skal tenke seg om før man plukker en matvare fra butikkhylla. At man skal skjønne viktigheten av at maten bør produseres i Norge. Det vil gi trygg og god mat, arbeidsplasser og det fremmer miljøet.

For oss er vi opptatt av å bruke hele dyret. Og vi er opptatt av at vi benytter de gode ressursene vi har i vårt langstrakte land. Da snakker vi bærekraftig matproduksjon! Vi trenger alle, både store og små produksjoner, som er tilpasset området der gården er! Vi er opptatt av god helse hos både dyr og mennesker. Det er viktig for at ting skal harmonere godt.